Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ασφαλέστερο πόσιμο νερό με τη λύση AquaAsZero

Tης Ελληνικής εταιρείας Λουφάκης Χημικά

 Η εταιρεία αξιοποίησε χρηματοδότηση από το ερευνητικό πρόγραμμα  FP7 της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για να αναπτύξει και να παρουσιάσει τη λύση στην αγορά


Το πόσιμο νερό με υψηλά  επίπεδα αρσενικού μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από κινδύνους  για την υγεία, όπως οι δερματικές ασθένειες, ο καρκίνος, η υψηλή  αρτηριακή πίεση και οι καρδιοαγγειακές  ασθένειες. Τα επιβλαβή επίπεδα αρσενικού  έχουν ανιχνευτεί σε υπόγεια ύδατα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο AQUASZERO, το οποίο υποστηρίχθηκε από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα FP7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ύψους 850.000 ευρώ, έχει αναπτύξει ένα οικονομικό υλικό προσρόφησης σε κοκκώδη μορφή, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει το αρσενικό από το πόσιμο νερό. Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπάρχοντα φίλτρα επεξεργασίας νερού, όπου το αρσενικό προσκολλάται στους κόκκους AQUASZERO. Όταν οι κόκκοι κορεστούν μπορούν να απορριφθούν με ασφάλεια στο έδαφος με τη μορφή αδρανών στερεών αποβλήτων.


Του έργου ηγείται η  Ελληνική εταιρεία Λουφάκης Χημικά, η οποία συνεργάστηκε με μια σειρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας & Σχεδιασμού για την ανάπτυξη της λύσης. Έχει ήδη στηθεί γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο AQUASZERO στη Θεσσαλονίκη με αρχική δυναμικότητα 250 κιλών κόκκων ημερησίως. Αυτό το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως μέθοδος επεξεργασίας νερού, τόσο για βιομηχανική, όσο και για οικιακή χρήση. Η εταιρεία έχει ήδη πουλήσει περίπου 40 τόνους υλικού, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετές ενδιαφερόμενες εταιρείες και αναμένεται να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις της. Η απλότητα της χρήσης του σε αστικές ή οικιακές μονάδες επεξεργασίας, η περιβαλλοντικά ασφαλής απόθεσή του ως αδρανές στερεό και το χαμηλό κόστος παραγωγής συνεπάγεται μειωμένο κόστος για τον καταναλωτή.

Ο κ. Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος της Λουφάκης Χημικά, δήλωσε σχετικά: «Χάρη στην χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορέσαμε να αναπτύξουμε άρτια το AQUASZERO και να προσφέρουμε ένα υλικό που θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των πολιτών και θα προστατεύσει την υγεία τους από τις επιβλαβείς ιδιότητες του αρσενικού. Επιπλέον, μπορέσαμε να βελτιώσουμε τις δομές μας, επεκτείνοντας την ομάδα μας και προσφέροντας εργασία σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους στην γραμμή παραγωγής και το χημικό εργαστήριο. Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ακόμη περισσότερες στο άμεσο μέλλον, ενώ η επένδυση αυτή μας έχει επίσης προσφέρει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.”

Το AQUASZERO έχει κατοχυρωθεί με ελληνικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και διακρίθηκε το 2011, στο διαγωνισμό "Η Ελλάδα Καινοτομεί", ενώ το 2013 έλαβε μία από τις 11 προνομιακές θέσεις κατάταξης στο διεθνή διαγωνισμό StartupBootCamp High TechXL, ανάμεσα σε 5.000 συμμετοχές επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού στελέχη της Λουφάκης Χημικά και της νεοσύστατης AQUASZERO θα μεταβούν για 3-6 μήνες στις εγκαταστάσεις του Startupbootcamp HighTechXL στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου startup accelerator στην επιχειρηματική οργάνωση-δικτύωση και την εύρεση επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...