Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ TOKUDA ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


Πρόσφατα  στο νοσοκομείο «TOKUDA» στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια που αφορούσαν στην εφαρμογή αντιμικροβιακού χαλκού, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου.

Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή κραμάτων χαλκού (Cu 63%-Zn 37%, Lοw Lead) σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι, μειώνει το μικροβιακό φορτίο1 σε ποσοστό άνω του 95% και συγχρόνως ελαττώνει τον αριθμό των λοιμώξεων2 στο συγκεκριμένο χώρο έως και 58%.

Στο νοσοκομείο «TOKUDA» δυναμικότητας 1000 κλινών, αντικαταστάθηκαν και καλύφθηκαν αντικείμενα και επιφάνειες με κράματα Αντιμικροβιακού Χαλκού, στη Μονάδα Απομόνωσης της ΜΕΘ σε ποσοστό 85%. Οι μετρήσεις της μικροβιακής χλωρίδας πριν και μετά την επιχάλκωση, κατέδειξαν μείωση των παθογόνων μικροοργανισμών σε  ποσοστό 99%.

Η παραπάνω εφαρμογή, πιστοποιήθηκε  από την Επιστημονική Ομάδα του  Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης  Χαλκού (H.C.D.Ι. – Reg. Number 004).

Οι καλλιέργειες των δειγμάτων  που ελήφθησαν από τα αντικείμενα  και τις επιφάνειες στην παραπάνω Μονάδα, έγιναν στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αρεταίειου Νοσοκομείου  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών (Registered Laboratory – H.C.D.I.). Τα ανωτέρω επιστημονικά στοιχεία, αποτέλεσαν αντικείμενο πολυκεντρικής μελέτης μεταξύ του νοσοκομείου «TOKUDA» και του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Αρεταίειου Νοσοκομείου, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι υπεύθυνοι της επιστημονικής  έρευνας, Δρ. Πάνος Ευσταθίου και  Dr.  Georgi Symeonov, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της χρήσης του αντιμικροβιακού χαλκού, στη Μονάδα Απομόνωσης της ΜΕΘ του νοσοκομείου «TOKUDA», κατά τη διάρκεια επιστημονικής συνάντησης που έλαβε χώρα στο παραπάνω νοσοκομείο, παρουσία των Υφυπουργών Υγείας της Βουλγαρίας και του Έλληνα Επιτετραμμένου της Πρεσβείας στη Σόφια.

Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 28ο Βορειοελλαδικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη καθώς και στο 7ο Συνέδριο Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής  στην Αθήνα.

Για την παραπάνω εφαρμογή, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΕΙΑΧ, Δρ. Πάνος  Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά : «Είναι σημαντικό γεγονός η εφαρμογή αντιμικροβιακού χαλκού σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βαλκανικής Χερσονήσου και μάλιστα ως πρώτη εφαρμογή στον Τομέα Υγείας της Βουλγαρίας.   Επίσης, η ανάπτυξη πολυκεντρικής μελέτης μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, θα καταδείξει τα θετικά αποτελέσματα της καινοτόμου εφαρμογής σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των δυο κρατών.»

Ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής  Θεραπείας του νοσοκομείου «TOKUDA», Dr.  Georgi Symeonov, Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος, επεσήμανε ότι: «Μετά την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ομάδα, θα προχωρήσουμε στην εκτίμηση του ποσοστού της μείωσης των λοιμώξεων στο συγκεκριμένο χώρο και θα καταγράψουμε στοιχεία, όπως η νοσηρότητα και το κόστος λειτουργίας.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης  Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ.), στα πλαίσια της  δραστηριοποίησής  του στην Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο χαιρετίζει την παραπάνω εφαρμογή και την  εντάσσει στις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές  σε νοσοκομεία και δημόσιους χώρους (σχολικές μονάδες), που έχουν ήδη  ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...