Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

OPTIX: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΟ

Η κοινοπραξία για τη δημιουργία της τεχνολογίας Optix ανέπτυξε και δοκίμασε μία φορητή πρότυπη συσκευή, ικανή να εντοπίσει εξαιρετικά μικρές ποσότητες εκρηκτικών σε μία απόσταση 20 μέτρων, παρέχοντας στην αστυνομία και στα σώματα ασφαλείας ένα πολύτιμο πλεονέκτημα στη μάχη ενάντια σε βομβιστικές επιθέσεις. Κανένας άλλος ερευνητικός οργανισμός ή εταιρεία δεν έχει επιτύχει έως τώρα παρόμοια αποτελέσματα, γεγονός που τοποθετεί την Ευρωπαϊκή βιομηχανία σε μία πρωτοφανή θέση να εισάγει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στην αγορά. Η κοινοπραξία Optix έλαβε € 2.4 εκατομμύρια χρηματοδότηση από την Ε.Ε και επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η Ισπανική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών Indra.

«Ο απομακρυσμένος εντοπισμός ιχνών εκρηκτικών θα αυξήσει την ασφάλεια κάθε πιθανού σεναρίου. Όχι μόνο θα ενισχυθεί η ασφάλεια, αλλά και η αναστάτωση των πολιτών θα μειωθεί σημαντικά μέσω της χρήσης ενός μη-επεμβατικού και όχι επικίνδυνου συστήματος εντοπισμού εκρηκτικών», εξήγησε ο κ. Alberto Calvo, Διευθυντής Ασφαλείας της Indra.   

Τρόπος λειτουργίας του συστήματος εντοπισμού εκρηκτικών Optic
Το σύστημα κάνει χρήση της εξελιγμένης οπτικής τεχνολογίας. Χάρη στα λέιζερ που μπορούν με ακρίβεια να προσδιορίσουν την ατομική και μοριακή δομή των εκρηκτικών, η συσκευή έχει τη δυνατότητα να σαρώνει γρήγορα και από απόσταση το εν λόγω αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα όχημα, μία βαλίτσα ή ένα container και να εντοπίσει ίχνη εκρηκτικών. Είναι ουσιαστικά αδύνατο ο οποιοσδήποτε χειρισμός εκρηκτικών και η μεταφορά τους χωρίς να υπάρξουν ίχνη: υπόλοιπα των εκρηκτικών προσκολλώνται στην επιφάνεια των αντικειμένων που τα μεταφέρουν, καθώς και στα χέρια των ατόμων που τα χειρίζονται και σε ότι αυτοί αγγίξουν.

Για να μπορέσει το σύστημα να είναι φορητό, θα ενσωματωθεί σε μία πλατφόρμα με ρόδες, η οποία θα μπορεί να  μεταφέρεται με ένα κανονικού μεγέθους ημιφορτηγό αυτοκίνητο στην περιοχή που πρέπει να γίνει η περιπολία. Η πλατφόρμα θα κινείται σε ένα δρόμο ή σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων, για παράδειγμα, σαρώνοντας επιφάνειες όπου μπορεί να υπάρχουν ίχνη, όπως πάνω στο τιμόνι ή στην πόρτα ενός οχήματος. Ένας αστυνομικός θα ελέγχει την πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως από ένα φορητό εργαστήριο, όπου θα λαμβάνει απευθείας τα αποτελέσματα που θα προμηθεύεται από το σύστημα εντοπισμού Optix.

Θετικά αποτελέσματα δοκιμών και ποικιλία δυναμικών εφαρμογών σε διάφορες αγορές
Το πρωτότυπο Optix έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στα εργαστήρια και σε εξωτερικό περιβάλλον, αναπαράγοντας καταστάσεις της καθημερινής ζωής σε διάφορες κλιματικές συνθήκες. Επιπλέον δοκιμές έχουν σχεδιαστεί το επόμενο διάστημα, με στόχο να αυξήσουν την ευαισθησία, την ακρίβεια και την ανθεκτικότητα του συστήματος πριν γίνει διαθέσιμο στην Ευρωπαϊκή αστυνομία και στα σώματα ασφαλείας. Η εμπορευματοποίηση του συστήματος θα αποφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα στη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών και στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθιστώντας την ήπειρο λιγότερο εξαρτώμενη από την εισαγόμενη τεχνολογία.

Πέρα από την εφαρμογή της στον τομέα απομακρυσμένου εντοπισμού των εκρηκτικών, η λέιζερ τεχνολογία που ανέπτυξε η κοινοπραξία Optix, εμφανίζει ενδιαφέρουσες δυνατότητες σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα εγκληματολογικών ερευνών.

Για την εγγύηση της επιτυχίας του προγράμματος, έχει γίνει προσπάθεια ενεργής ανάμειξης των τελικών χρηστών, όπως τα ειδικά σώματα ασφαλείας εντοπισμού και εξουδετέρωσης εκρηκτικών και τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις. Συνεδρίες έχουν οργανωθεί με ειδικούς για αυτό το σκοπό από τους Guardia Civil (Ισπανική Εθνική Αστυνομία), Mossos de D´ Esquadra (Καταλανή Αστυνομία), Ertzaintza (Βασκική Αστυνομία) καθώς και από τα Σώματα της Αστυνομίας στην Ρουμανία, Πολωνία και Ιταλία με στόχο την επίδειξη της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της.

Το Optix είναι ένα από τα πολλά έργα που αφορούν στην ασφάλεια, το οποίο λαμβάνει την υποστήριξη των προγραμμάτων R&D της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεθείτε με την τεχνολογία Optix
Video που επεξηγεί πως λειτουργεί η τεχνολογία Optix: http://vimeo.com/48946352
Twitter: http://twitter.com/innovationunion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...