Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Green tech evolution, the best solution!


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου, το 5ο Συνέδριο Infocom Green, Μ2Μ & Cloud, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τη Smart Press, το e-TΕΕ και την ΕΜηΠΕΕ και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της ΕΕΤΤ, της ΕΕΚΤ και του ΣΕΚΕΕ

Στο συνέδριο έγινε περιγραφή  αλλά και ανάλυση των σαρωτικών αλλαγών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στον τρόπο διαχείρησης των ενεργειακών πόρων, με την αξιοποίηση υποδομών υπολογιστικού νέφους (cloud computing), οι οποίες πλαισιώνονται από δίκτυα έξυπνων μετρητών και συνδέονται με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Το νέο οικοσύστημα που ήδη υλοποιείται σε αρκετές χώρες, δίνει καρπούς τόσο όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου, ανέλυσαν στο ακροατήριο στην ενότητα Μ2Μ & SmartGrids τους τρόπους και τις τεχνολογίες, μέσα από τις οποίες επιτυγχάνεται συγκέντρωση δεδομένων από κινητά και σταθερά σημεία ελέγχου. Η πληροφορία συγκεντρώνονται σε κεντρικές διατάξεις, τροφοδοτώντας δίκτυα που αλληλεπιδρούν και προσαρμόζουν ανάλογα τη διανομή των πόρων, ή αλλάζουν τις παραμέτρους λειτουργίας τους, ώστε να ανταποκρίνονται σε κάθε αλλαγή συνθηκών.

Η έννοια του cloud έχει πλέον εδραιωθεί στη συνείδηση καταναλωτών και επιχειρήσεων, αφού τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή λύσεων υπολογιστικού νέφους είναι πια προφανή. Η μεγαλύτερη σημερινή πρόκληση, είναι η απλοποίηση της διάταξης των υποδομών και των διαδρομών διασύνδεσης, που επιβαρύνουν ενεργειακά τα data centers. Ο τεράστιος βαθμός γεωγραφικής διασποράς, ανομοιογένειας εξοπλισμού και η κατανάλωση ισχύος από υποδομές υποστήριξης, είναι επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινότητα ΙΤ, τόσο σε σχεδιαστικό, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης. Οι ομιλητές της ενότητας αυτής, παρουσίασαν τις προτάσεις και προσεγγίσεις τους, για Smarter Data Centers, όσον αφορά τις δομές, την απόδοση και τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης του cloud σε όλες τις κλίμακες αναγκών, μικρών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο συνδυασμός έξυπνων δικτύων  (smartgrids) που υλοποιούνται, ή πρόκειται να υλοποιηθούν, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες, καθιστά κάθε ένα από αυτά δομικό λίθο ενός οικοδομήματος σε επίπεδο πόλης και κάνει πραγματικότητα τη δημιουργία της Smart City. Οι προσκεκλημένοι της ενότητας αυτής, δεν έμειναν στη θεωρία, αφού παρουσιάστηκαν πραγματικά projects, από το Santander της Ισπανίας, ως το Ηράκλειο Κρήτης.
Το συμπέρασμα του συνεδρίου  είναι ότι οι νέες τεχνολογίες M2M, Cloud, Enterprise Mobility είναι επωφελείς για την αγορά, τους χρήστες αλλά και το περιβάλλον. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εξοικονόμηση πόρων και την αειφόρο ανάπτυξη αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο όσο περνάνε τα χρόνια, όχι απαραίτητα γιατί αυξάνει η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, αλλά απλά γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και λειτουργικού κόστους.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...